top of page

שאלות ותשובות

02/ מה זה "חוק ה-50 דקות" או "רדיוס ההנגשה הנורמטיבי"?

1.  חוק החמישים דקות קובע כי ניתן לקיים חיים נורמטיבים כאשר משך הנסיעה לעבודה נמשך 50 דקות לכל כיוון או פחות. 

2.  ההשלכה של החוק: יש להחיל את טווח ה-50 דקות לעבודה על מספר הרב ביותר של האנשים, בכדי להכניסם לרדיוס ההנגשה למקומות עבודה.

3. השלכה נוספת היא כי התועלת השולית בקיצור משך הנסיעה מתחת ל-50 דקות, ביחס למשאבים הנדרשים בכדי לקצר את משך הנסיעה, פוחתת באופן אקספוננציאלי.

01/ מדוע יש להרתם למיזם דווקא עכשיו?

1.  כיום, לאחר השקעת מעל 500,000,000 ש"ח, לתושבי חיפה ישנה מערכת להסעת המונים המונית בקו החוף -- קוראים לה "המטרונית"!

2.   כמו לכול עיר במדינת ישראל, ראוי שתיבנה מערכת הסעת המונים תת-קרקעית בחיפה, לרבות בקו לב-המפרץ-קרית הממשלה - חוף כרמל. אנחנו בעד! זה שעיריית חיפה ומשרד התחבורה החליטו לשרוף מעל 500,000,000 ש"ח על פרוייקט שיקוע במקום על פתרון מנהור של הנתיב -- אינו צריך לבוא על חשבון תושבי הגליל !! 

3. אין לבלבל בין צרכי תושבי חיפה ולבין עורק תחבורתי כלל-ארצי.

05/ מה יעשו תושבי חיפה?

1.  תושבי הגליל והקריות זקוקים לפתרון אמיתי לשם הנגשתם למקומות העבודה העיקריים שקיימים -- קרי, מרכז הארץ.  הגיע הזמן שהממשלה תפסיק לרכב על 700,000 בוחרים, ותחל לממש את הבטחותיה הרבות מאוד "לחבר את הפריפרייה למרכז".  איננו מעוניינים בטיול יומי למקדש הבהאים !!

2.  השלמת המסילה לכרמיאל ולבית שאן יוסיפו עוד מאות אלפי תושבים אשר מתוכם מפרנסים רבים יאלצו להשתמש ברכבת ברמה היומית בכדי להגיע למוקדי התעסוקה, כלומר, מרכז הארץ.

3.  השלמת המסילות לכרמיאל ולירושליים תפנה את מכונות הכרייה אשר חופרות את המנהרות הכרוכות במיזם.

03/ כמה הפרוייקט יעלה ?

עלות הפרוייקט תעמוד על בין 1.33 ל-1.65 מיליארד ש"ח.  ניתן להסיק נתון זה מהשוואה לעלות הקו ירושליים-ת"א (7.0 מיליארד) והקו כרמיאל-עכו 4.4 מיליארד).  ראה פרוט כאן.  זהו סכום נמוך לעומת השינוי החברתי-כלכלי שההשקעה תניב.   יאמר שאם הממשלה תחליט על ביטול פרויקט השיקוע בחיפה (ובמקום זאת לתעדף מנהור כפי שמוצא כאן) - כפי שרבים חושבים שכדאי - ייחסכו כ-0.6 מיליארד ש"ח, והעלות תהה לפיכך בהתאמה פחות.  ללא ספק, זהו סכום נכבד, אך האם סכום זה לא כדאי בכדי פשוט לייתר את המושג "פריפרייה צפונית"?

התועלת הצפוייה מהפרוייקט עומדת על מעל 0.7 מיליארד ש"ח בשנה, כמו-גם שינויי המרקם החברתי-כלכלי במדינה.  רכיבי החסכון העיקריים הם: שעות עבודה, הורדת מחירי הדיור במדינה כולה, הורדת עלות התשומות בתעשיה, וחיסכון בדלקים ובזיהום כתוצאה משינוע יעיל של האוכלוסיה.  התשואה של המדינה על ההשקעה היא עצומה ונאמדת בעשרות אחוזים! 

04/ כמה הפרוייקט יחסוך ?

06/ האם משתלם למדינה להשקיע? 

1.  למדינה משתלם לבצע את הפרוייקט מבחינה פיננסית משום שלפרוייקט "ערך נוכחי חיובי", כלומר התשואה המתקבלת מהפרוייקט (כמות הכסף שמייצר הפרוייקט) היא גבוהה מעלות ההון שמושקע בפרוייקט.

2.   עלות ההון לביצוע הפרוייקט עומדת על כ-3% (ריבית על אג"ח ממשלתי) כפול 1.5 מיליארד = 45 מיליון ש"ח בשנה.  במידה ונוסעי הקו משלמים 100 ש"ח תוספת בחודש בכדי להשתמש בקיצור הדרך, הרי שהעלות למדינה תרד ל-20 מליון ש"ח בשנה בלבד !!

3. מה המדינה מקבלת בשביל השקעה של 20 מיליון ש"ח בשנה?

  • ביטול המושג "פריפרייה צפונית": כל תושבי הגליל יוכלו לעבוד במרכז הארץ.

  • אבן פינה בפתרון בעיית יוקר הדיור במרכז הארץ.

  • פתרון אמיתי לתושבי הפריפרייה הצפונית -- ולא רק מס שפתיים.

  • השלמה ראוייה של חזון "נתיבי ישראל".

bottom of page